Blues Is Still Alive! Knut Reiersrud

Blues er en relativt liten musikksjanger, og de færreste unge idag har knapt hørt en bluessang. Men bluesen lever fortsatt, og i Norge kanskje bedre enn noe annet sted! Med Notodden Bluesfestival og Knut Reiersrud i spissen!

Bluesnasjonen Norge

I Norge er musikksjangeren blues virkelig stor. Publikummet er smalt sammenlignet med andre norske popartister som “a-ha” eller “Kygo”. Men de som liker blues, de liker blues! I tillegg er bluesmusikken kjent for å ha et spesielt trofast publikum. I senter for bluesmusikken i Norge er Notodden Bluesfestival. En festival som startet med 2000 solgte billetter i 1988, har i dag utviklet seg til en av Europas aller største bluesfestivaler. I 2010 ble festivalen kåret til verdens beste bluesfestival, og mottok prisen “Keeping The Blues Alive Award” av det amerikanske bluesorganisasjonen for den gode innsatsen. Norge har i tillegg et rekordstort antall bluesklubber. Mye av grunnen til at både bluesklubbene og festivalene går så bra, er trolig hvor spesielt bra livemusikk blues er.

Knut Reiersrud

En norsk mann som har utmerket seg stort innen blues er Knut Reiersrud. Bluesmusikeren spiller gitar, munnspill og piano, og han komponerer egne sanger. Hans primærsjanger er blues, men han er også kjent for en rekke samarbeid i ulike musikksjangere. Han har utviklet et eget musikalsk utrykk som er en kombinasjon av flere musikkformer. Noen mener at musikken er kombinasjon av tradisjonell norsk musikk og elementer fra afrikansk musikk. Et morsomt kjennetegn ved Reiersrud er at han spiller elektrisk gitar uten plekter.Knut Reiersrud har gitt ut mye musikk som soloartist, men også i band og i samarbeid med andre. Iver Kleive, Buddy Guy og Otis Rush er navn han har samarbeidet med, og Hartvik & The Heartbreakers og Four Roosters er band han har spilt i. I tillegg til en rekke andre utmerkelser, har han vunnet 3 spellemannpriser, der to er i blues-kategorien og én i åpen klasse.

Knut Reiersrud er også kjent for sine tiltak rundt bluesmusikken, der han har bidratt til populære radioprogram og festivaler. Bluesentusiaster i Norge og verden får håpe Notodden Bluesfestival fortsetter å leve, at Knut Reiersrud fortsetter å levere, og at nye bluesspirer dukker opp i fremtiden for å holde bluesen i live!