De store stjernene i norsk rock

 

Glem alle stereotypier om den inneslutta, trauste og tause nordmannen, denne lista er bevis på at Ola (og Kari) nordmann virkelig kan rocke! Det finnes fantastisk norsk rock innenfor de fleste sjangrene rocken har å by på, fra alternativ og glam til progressiv og metal. Vi har forsøksvis laget en liste over noen av de aller største norske rockebandene, bli med videre for elektrisk gitar ekstravagansa!

Rølperock med Jokke & Valentinerne

Dette bandet er legendarisk innenfor norsk rock og en av “de fire store”. Dette rocka bandet fra Oslo ble grunnlagt på 80-tallet, og ble anerkjent både av kritikere og publikum. Jokke & Valentinerne var kjent for sin rølpete stil, og for de dønn ærlige, rå tekstene som ofte handlet om rus, fyll, angst og depresjon. Frontfigur og vokalist Joachim Nielsen var kanskje mest kjent. Jokke & Valentinerne fikk Spellemannsprisen i 1991, og bandet ble oppløst i 1994.

Totalt mørke med Dimmu Borgir

Dette bandet er selveste kongen av den rockesjangeren som kanskje er den aller norskeste, nemlig black metal. Visste du at det finnes personer som studerer nordisk i Roma fordi de er ihuga black metal-fans? Dimmu Borgir er kjent verden over, og de har solgt flere millioner album. Bandet ble startet opp i 1993, og i starten var tekstene på norsk. Dimmu Borgir har vunnet både Spellemannsprisen og Alarmprisen flere ganger.

Alternativ og indie med Madrugada

Madrugada var et anerkjent norsk rockeband bestående av Robert Burås, Frode Jacobsen og Sivert Høyem. Bandet er kjent for sin mørke, melodiøse stil. Det første albumet til Madrugada, Industrial Silence, ble utgitt i 1999 og høstet stor anerkjennelse. Bandet har mottatt en rekke ulike utmerkelser. Madrugada ble oppløst i 2008, etter Robert Burås sin bortgang i 2007.

Reinspikka rock med Dum Dum Boys

Dette bandet er også et av de “fire store” banda fra norsk 80-tall. Mer genuin rock skal du lete lenge etter, og Dum Dum Boys hadde stor suksess, hvem kan vel glemme albumet “Splitter pine” fra 1989? Trondheimsbandet har vunnet mange priser opp gjennom årene.

Vikingmetal med Enslaved

Enslaved fra Sveio er et norsk metalband kjent for ekstrem-, black- og vikingmetal. Norsk natur og norrøn mytologi er gjengangere i tekstene deres. Enslaved er ikke redd for å eksperimentere, og de har skifta stil ganske mange ganger. Bandet har gitt ut hele tolv studioalbum, og har vunnet en rekke priser, blant annet Spellemannsprisen i metall fire ganger.