Velkommen til ogobor.com, en side dedikert til norsk musikk!

Kjente norske artister: 

For tiden ligger Norge godt an i musikkverdenen med artister som Kygo, Nico og Vinz, Sigrid, Matoma og Alan Walker etablert som store artister både nasjonalt og internasjonalt. De har fått verden til å åpne opp øynene for ny norsk musikk, og nok en gang kan Norge kjempe i toppen sammen med verdens største artister! Vi har alltid kunne bidratt med store artister med egne særpreg, som for eksempel Kaizers Orchestra, A-ha og Jahn Teigen. 

Tradisjonell norsk musikk:

Når vi prater om tradisjonell norsk musikk, så er det som regel snakk om folkemusikk. Vi betegner folkemusikk som musikk en folkegruppe har gjort til sin egen – av folket, for folket. Før var vanligvis folkemusikken uten kjent opphavsmann, og den ble ikke nedskrevet og dokumentert før i senere tid. 

Norsk folkemusikk kan deles inn i to kategorier; instrumental og vokal. I vokal norsk folkemusikk skiller vi blant annet mellom middelalderballade/kjempeviser, bygdeviser, arbeidsviser, stev (gammel- og nystev), slåtterim, sjanti og skillingsvise. Joik regnes også som en type vokalmusikk, og er samenes eldste musikktradisjon. 

Den eldre folkelige musikk- og dansetradisjonen ble dominert av pardansene og felebruk, noe som en kan se inspirerer til ny musikk den dag i dag – ofte i en form for fornyet variant av folkemusikken. For eksempel under Eurovision Song Contest, da Alexander Rybak fremførte Fairytale på fele med dansegruppen Frikar, som har en dansestil kombinert av halling, breakdance og samtidsdans. 

Noen av våre mest kjente norske folkemusikere i dag er Odd Nordstoga (populærmusikk/norsk tradisjonsmusikk), Lillebjørn Nilsen, Vamp (folkemusikk kombinert med viser og rock), Mari Boine (samisk musikk), Annbjørg Lien (en av de største ambassadører internasjonalt for norsk folkemusikk i nyere tid) og Ingebjørg Bratland.

Kjente norske bluesmusikere: 

Blues kommer fra det engelske ordet blue: ´nedtrykt, melankolsk´. Blues ble egentlig til som følge av flere årtier med improvisert sang og musikk til arbeid og fritid. Det var i bunn og grunn bare en notefestning avnoe som allerede forelå som slavers folkemusikk i USA. 

I de siste tiårene har det også vokst frem et bluesmiljø i norge, med blant andre bluesmusikere som Kid Andersen, Noora Noor, Vidar Busk, Kåre Virud, Knut Reiersrud, Reidar Larsen, Bjørn Berge og Amund Maarud. 

A-ha:

Bandet startet opp i 1982 i Oslo, og består av medlemmene Magne Furuholmen på keyboard, gitar og sang, Paul Waaktar-Savoy på gitar og sang og Morten Harket som vokalist. Opp gjennom årene har de fått seg et veletablert rykte som et av Norges største og mest kjente band opp gjennom tidene. Et rykte de har gjort seg fortjent til gjennom å ha vunnet priser som Billboard Music Award syv ganger, spellemannprisen ni ganger og MTV Video Music Award.